måndag 30 april 2007

Ateism och Den Kinesiska Galenskapen

I Kina hålls nästa år de Olympiska Spelen. Hur ser det egentligen ut i landet? Amnesty har levererat en purfärsk rapport om tillståndet i landet och vad som görs för att polera upp fasaden i världens största ideologiskt dogmatiska stat.

Dagens Nyheter rapporterar en bråkdel av vad som ingår i rapporten.

För den hugade som väljer att läsa större delar av rapporten är det en i sanning bedrövlig bild som framträder. Inte för att jag har haft någon rosenskimmrande tro på ett gulligt gosigt Kina tidigare, men när man läser rapporten så kommer allt på en gång. Det är inte roligt.

I korta drag kan ju sägas att Kina har beslutat att minska ner sina gigantiskt höga avrättningssiffror (för några år sedan uppskattades antalet avrättade till runt 10000 per år. Dock är jag osäker på vad det byggde på) genom att låta Högsta Domstolen bli enda instans som får utdöma dödsstraff. Dessutom släpps förbudet för journalister att resa fritt i landet en smula, dock enbart temporärt, och enbart för journalister som redan är stationerade där, så vitt jag har sett i rapporten.

Religionsfrågan:
För att styra in det hela en smula på frågan om religion och ateism, så kan man se att Kina fortsatt håller på att spärra in Falun Gong-anhängare och andra religiösa grupper, då dessa anses ägna sig åt samhällsomstörtande verksamhet. Detta är, naturligtvis, helt galet.

Falun Gong är en spännande sekt. De påminner lite om Scientologerna i det att deras "bakgrundshistoria" är fascinerande: Ledaren har uttalat sig själv som en gud, hans medlemmar kan bli gudar, och de har en apokalyptisk ådra som får en att må illa. Ledaren uttalade sig 2003 om SARS epedemin som "The first round of cleansing" och att hans kommande "Fa-rectification" snart skall svepa över hela världen, precis som SARS fast drabba alla som inte är med i hans gigantiska sekt. Sådant här får ju nackhåren att resa sig på varje nykter sekulär person och jämförelsen med de fundamentalistiskt kristna i USA är mycket svår att avhålla sig ifrån. Prominenta personer som Jerry Falwell, med mycket stor makt och inflytande i amerikansk politik, som talar vitt och brett om AIDS som Guds straff mot homosexuella, osv. Ja, jargongen känns igen.

Åh, vad jag önskar att Falun Gong bara var en uppsättning mysiga morgongymnastikövningar. Vad mycket bättre det hade varit då.

Nyktert tänkande:
Som ateist med humanistiska värderingar är det med tungt hjärta man inser att debattsugna teiser kommer att komma dragandes med "I Kina är man ateister och där låser man in religiösa och avrättar folk, se hur elak ateismen är" om och om igen. Tyvärr är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och kontinuerligt påpeka att ateism inte är ett sammanhängande trosystem och peka på Det Stora Kategorifelet.

Både Humanisterna och representanter för religiösa grupper bör rikta skarp kritik mot det människovidriga samhällsskick som råder i Kina idag. Detta är ingen "tro vs icke-tro"-fråga, det är en fråga om vilket människovärde vi anser skall råda i världen. Att peka på fördelarna med större respekt för mänskligt liv och större respekt för mänskligt tänkande och talande är en i sanning gudibehaglig gärning och för en gångs skull bör sekulära och religiösa grupper ställa upp på enad front mot den kinesiska galenskapen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du verkar ha missförstått Falun Gong. Falun Gong är inte en "sekt", såsom du kallar det. Falun Gong är en meditationsmetod med en filosofisk ideologi. Såvitt jag förstår det går ideologin ut på att man ska förbättra sig och bli en bättre människa genom att följa Sanning-Medkänsla-Tålamod. Boken finns gratis att ladda ner på svenska på FalunDafa.org. Du borde läsa den innan du uttalar dig om Falun Gong.

Henrik sa...

Anonym: Det är fint att du vill utbilda mig, men jag vet faktiskt vad det är jag talar om. När jag jämförde Falun Gong med Scientologerna så var det inte utan anledning: Båda har nämligen olika nivåer av inlärning, olika nivåer av hemliga lärosteg, osv. Om du inte kommit tillräckligt långt in i sekten för att lära dig det här så går det utmärkt att googla.

Jag rekommenderar t.ex: http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_and_controversies_about_Falun_Gong

Där man dessutom kan läsa om Li Hongzis rasism, om hans apolyptiska visioner, och allt möjligt annat som bara kan sägas höra hemma i en kult eller en sekt.

Fortsätt du göra rörelserna, de är inte skadliga. Men ge dem inga mer pengar och gå inte på fler möten.

Anonym sa...

Jag måste berätta hur det är, även om jag egentligen inte borde argumentera.

Jag har mycket svårt att tro att deras ledare skulle ha sagt att alla som inte är med i Falun Gong kommer att drabbas av SARS. Att Falun Gong bara är en av många vägar att gå är en allmän uppfattning bland medlemmarna, liksom inom många andra metoder. Ett av de tre riktmärkena som Falun Gong går efter är trotts allt tolerans, vilket skulle göra det omöjligt att vända ryggen åt eller skrämma de som inte utövar Falun på detta sätt.

En förutsättning för att förstå syftet med Falun Gong är att man först förstår vad upplysning är, eftersom det är det egentliga syftet med Falun Gong; allt annat såsom förbättrad hälsa och välbefinnande är bara trevliga sidoeffekter, även om dessa för sig själva har dragit många anhängare. Det är nästan en självklarhet att man inte tror på upplysning i vårt samhälle, eftersom det inte verkar finnas några tecken på att något sådant skulle existera. Men alla religioner talar om den; Kristendomen, Islam, Hinduismen, etc. Precis som hängivna kristna genom alla tider har försökt att nå upplysning genom bön, är buddhismen en väg att nå den genom meditation. Likaså är Falun Gong. Tyvärr är det inte svårt att få de förklaringar som finns om hur och varför Falun Gong fungerar att låta konstiga om man inte sätter dem i sitt rätta sammanhang.

Här har vi ett bra exempel: Hur vet man att ledaren inte är en gud, och att utövarna inte kan bli gudar? Det måste förklaras att varken Buddhismen eller Falun Gong tror på gudar, därför skulle han inte påstå något sådant. Hur ska man då kunna förvandlas till en gud? Man anser istället att varje människa förfogar över en egen kraft inom sig, som de flesta människor inte känner till eller har tillgång till. Det är förmodligen denna kraft han pratar om, och det är otänkbart att det är han själv som sagt att han är en gud, då detta ord säkert kan översättas till många ord på kinesiska med vitt skiljda betydelser vilka kanske inte ens liknar vårt ord gud, och att det är översättarna som har gjort ett dåligt jobb.

Visst, allting måste betraktas med skepticism, likaså också kritiken mot Falun Gong. Det finns många som tjänar på att smutskasta rörelsen, speciellt nu som Kina håller på att förfölja den som värst; det är många som medlemmar som har blivit torterade och fått sätta livet till för det de tror på. Den som är intressant är varför Kina är så rädda för en sådan fredlig rörelse.

Anonym sa...

lart mycket