lördag 28 april 2007

Ateism och Marknadsreligion

Nu går Expressen nyliberalismens ärenden och rapporterar plikttroget att Fredrik Federley(spit) och Dominika Peczynski har slagit på stort och öppnat en salladsbar de också. (Ja, det hela går naturligtvis tillbaka till kontroversen om Wild'n'Fresh i februari, där jag skarpögt identifierade Sofia Appelgren som ett marknadsföringsgeni)

De ovan nämnda religiösa nyliberalerna har nu, efter att de fick totalnobben av Sofia Appelgren när de ville köpa Wild'n'Fresh av henne, öppnat sin egen lilla nyliberala oas på Stureplan i Stockholm. Naturligtvis inte för att de är superduktiga på sallad, trots att Federley är Centerpartist, utan för att göra en tramsig politisk poäng. Vilken är då den löjliga politiska poäng de försöker göra? Läs här och försök hålla er för skratt:

I dag öppnade Fredrick Federley och Dominika Peczynski "En annan salladsbar" - utan kollektivavtal.
Men de slipper en blockad.
- Det är mycket mycket märkligt. Då är det fritt fram att skita i kollektivavtalen för andra företag också, säger Fredrik Federley.

Visst är det sött? Om man då inte vore hög på nyliberalistisk äganderättsreligion så skulle man kanske kunna notera ett par saker.
Pro primo:
Blockaden mot Wild'n'Fresh var en del i ett stort program för att "sanera" ett område i Göteborg. Det är inte så att alla restauranger i Sverige omedelbart sätts i blockad bara för att de inte har kollektivavtal, utan i Wild'n'Fresh-fallet handlade det alltså om en riktad åtgärd mot ett begränsat geografiskt område.

Pro Secundo: Handels och Restauranganställdas Förbund (eller vad nu HRF står för) , dvs de Onda Orcherna som hjälpte Sofia höja marknadsvärdet på sin salladsbar, tänker naturligtvis inte gå Federleys ärenden och ge honom en massa gratisreklam. Deras uttalade i artikeln är guld:
- Vi tycker att de kan få ägna sig åt lite grått och oglamoröst vardagsjobb först. Vi ser det här som ett pr-jippo, säger Daniel Färm, kommunikationschef på HRF till Expressen.se.

Naturligtvis kommer inte Federley och
Peczynski själva stå där och skära, tvätta, blanda och servera sallad så länge det inte finns några publikationssugna fotografer i närheten, något som ytterligare skiljer dessa pajasar ifrån Sofia Appelgren, som gjorde just det här med den äran. Självklart är det ett PR-jippo som inte kommer existera i Federleys sinnesvärld om 3 månader. Självklart är det trams.

Men lika självklart är det ju att Ayn Rand-sektens medlemmar kommer att flockas dit, ivrigt debatterandes objektiva världen, säga "A är A" till varandra och njuta av säkerligen undermålig sallad.

Som sekulär observatör är det svårt att inte fnissa.

1 kommentar:

Tobias Malm sa...

Haha,

stor humor, jag gillade speciellt din sinnebild av objektivisterna som sitter och dunkar varandra i ryggen och säger: "A är A". :D Så sant.