måndag 30 april 2007

Politisk oärlighet och populism

Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin agerar som om de kommer att återställa försämringarna i A-kassan bara de får makten 2010. Nu är det ju enbart ersättningsnivåerna de talar om och missar därför den stora sänkningen i A-kassan som Alliansen introducerade: Den största försämringen av A-kassan som Alliansen införde var inte sänkningen av ersättningsnivån, utan de nya reglerna för hur rätten till ersättning skall räknas fram: 12 månader istället för 6 månader. Effekterna av detta har vi ännu inte sett, eftersom de nya reglerna inte har gällt i 6 månader ännu. Resultatet kommer dock tydligt att märkas.

Detta har inte uppmärksammats vidare tydligt i den offentliga debatten, men är i sanning det som kommer ställa till det för många arbetslösa. Denna viktiga förändring talar Mona Sahlin och Wanja Lundby Wedin tyst om, eller rättare sagt, de ignorerar den helt, kanske för att de är okunniga om den, men troligtvis för att det ligger (som vanligt) en oärlig politisk agenda bakom utspelen: Man vill framstå som att man återställer allt (utan att tala om finansiering) men det som i grunden kommer bli problem är man tyst om.

Populism, inget annat. Man förenklar frågan och säger det folk vill höra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte att vi behöver oroa oss för att den detaljen kommer att gå obemärkt förbi. Jag har en känsla av att effekterna är för abstrakta för att greppas flera månader innan de slår in. Sen tror jag iofs inte att S (om de vinner valet 2010) är främmande för att behålla flera av alliansens begränsningar av de offentliga utgifter som har med 'arbetarklassen' att göra och som de aldrig hade kunnat införa själva för att det är deras största väljarbas.

Anonym sa...

är inte helt med dig här.. en och annan tjomme som mot förmodan lyckats lura till sig en anställning nödgas vänta ytterligare 6 månader innan dom tryggt kan köpa attiraljer på avbetalning - hur skulle det här cenariot kunna sätta rikets säkerhet i obalans menar du?

Henrik sa...

/M: Nej, det kommer naturligtvis att märkas i framtiden. Då kommer väl Mona med nästa, identiska, utspel om att allt kommer minsann rättas till när sossarna får makten och dessutom blir det hallonpaj till alla.

...eller vad nu det är vox populi kräver då.

Henrik sa...

Jag är inte helt med dig, peter, men jag ser inte riktigt var jag anser att "rikets säkerhet" sätts i "obalans"? Du kanske ser något i mitt inlägg som inte är där? Det är väl inget indiskt du fått i dig som får dig att hallucinera?