fredag 27 april 2007

Ateism och En Bullrande Biskop

Biskopen för Härnösands Stift går nu till resolut, kraftfull handling och kräver, ja faktiskt, kräver att Gideoniternas halva bibel skall minsann finnas på Scandics hotell och därmed basta! Tills dess att Scandic Hotell återplacerar Gideoniternas nya testamenten på folks hotellrum så kommer inte Svenska Kyrkan i Härnösands stift att boka hotellrum på Scandic. Så det så. 100 hotellrum är hittils avbokade.

I en vacker gest tillägger han dock
- Koranen och andra religiösa skrifter får också gärna finnas på rummen. Vi är för religionsfrihetdär tillgång av religion är bättre än frånvaro av religion, säger Tony Guldbrandzén.
Det var generöst av honom, speciellt mot bakgrund av att han mycket väl vet att det inte finns någon organisation motsvarande Gideoniterna i Sverige som distribuerar gratis koraner till hotellrum. Jag utgår ifrån att han inte tänker betala för dessa koraner själv.

Och, sedan, så är det tydligt att ingen har noterat vilka ord som ingår i ordet "religionsfrihet". Det innebär inte enbart att man får ha vilken religion man vill, de innebär också rätten till "frihet ifrån religion". Den aspekten vore mysig om Tony Guldbrandzén hade lust att fundera ett par minuter över.

5 kommentarer:

Pastor Astor sa...

Men varför skulle kyrkan välja att boka run på ett hotell UTAN Bibel och MED porr, när det finns hotell MED Bibel och UTAN porr? Det är väl ett ganska självklart val?

Om du störs så hemskt av eb bibel på rummet kan jag rekommendera vårt humanistkit:http://www.trotank.se/?page=products&subPage=bookHMK

Henrik sa...

Jo, jag har sett (och kommenterat) ert putslustiga humanistkit.

Men, att de väljer att byta hotell gör mig inget, egentligen, även om det kanske var det som såg ut att bli fokus i inlägget, eftersom jag inledde med det. Det jag störde mig mest på var hans "Oh alla andra är välkomna också, vi gillar religionsfrihet", vilket ju inte är sant alls, eftersom de vägrar boka rum på religionsfria hotell.

Religiösa tenderar att stirra sig blind på att religionsfrihet innebär att man får ha vilken religion som helst. Det innebär också rätten att slippa bli besudlad med religion, vilket ju är den linje som Scandic nu har introducerat.

Pastor Astor sa...

Men att Bibeln ligger i en låda på ditt rum - på vilket sätt tvingar det dig till religionsutövning? Eller är det ett offentligt rum helt utan inslag av reigion och religiösa ni är ute efter, och vilka totalitära verktyg är ni i så fall beredda på att ta till för att slippa bli "besudlade"? Bokbål? Koncentrationsläger? Folkmord? Är inte tolerans en både trevligare och mer human väg att gå?

Tobias Malm sa...

Det värsta är ju dock deras krav på att Bibeln ska finnas på hotellrummen. Att folk på allvar tror att ett företag är SKYLDIGA att sprida deras propaganda är absurt, det är upp till hotellkedjan. Om nu hotellkedjan väljer att inte längre i samarbete med Gideoniterna lägga biblar på hotellrummen är det inget problem, precis som det inte var ett problem när de valde att göra det.

Henrik sa...

pastor astor: Det tvingar mig inte alls till religionsutövning, och jag själv (alltså jag, personen Henrik) really don't care, men det är ju argumentet att "vi stöder religionsfriheten: fler religiösa böcker på rummen" som är principiellt galet, och vittnar om att biskopen anser att normen skall vara att man har en massa religionsböcker på hotellrummen, trots sitt prat om "religionsfrihet". Det vittnar om att han inte förstått begreppet till fullo.

Förresten:
Om de nu absolut måste ha biblar på hotellrummen, varför lägger de då bara ut halva biblar? Hela GT fattas ju! Vi som kan vilja läsa en schysst blodig actionfiction på hotellet KRÄVER att GT också inkluderas i hotellbiblarna! ;)