torsdag 10 maj 2007

Mallig Förvanskning på Ledarplats

Oj vad fel det kan bli, DN.

Som ett brev på posten efter den Demoskopundersökning som presenterades i går, kommer nu en svidande ledare ifrån "Den Malligaste Morgontidningen" och det är inga små ord som används. Det är ett svulstigt flöde av åsikter som forsar fram likt Itziar Okariz urin. Ett okritiskt läsande av denna delvis ganska skrämmande rapport ifrån Demoskop visar hur illa det kan gå när nytänket blir eftertankens överman.

Vad skrivs egentligen på ledarplats? Hur genomtänkt är detta?
"Men organisationen UOK, upplysning om kommunismen, visar i en undersökning att dagens svenska ungdomar har ännu dimmigare kunskaper om kommunismen . Till exempel anser 40 procent att kommunismen bidragit till ökat välstånd i världen"
Definieras "kommunism" någonstans, tro? Naturligtvis inte.

En tanke skulle ju kunna vara att "kommunism" är "Den ideologi som användes för att mörda miljontals människor i Sovjet, Kina och Kambodja" (Kidsen vet kanske inte vem Pol Pot var heller, månne?) och i så fall är ju DN-ledarens mallighet alldeles ypperligt presenterad i all sin glans.

Men om man med "kommunism" istället avser: "Medvetandegörandet om proletärernas roll i det kapitalistiska samhället" så får man ju en HELT annan syn på det där med "ökat välstånd i världen", eller hur?

Naturligtvis är det bara Demoskops och nu också DNs tolkning som är den rätta.

Ingen av dessa nyliberalismens drängar behagar ju nämna att den svenska arbetarrörelsen är grundad i den kommunistiska synen på kapitalister kontra proletärer.
Ingen behagar ju ta upp de politiska åtgärder som Marx och Engels skrifter ledde till i majoriteten av västdemokratierna (USA var ju lite sena med det där, de idkade ju kavallerichock mot arbetarnas kvinnor och barn långt in på 1900-talet), och de rättigheter som arbetarklassen därmed har kunnat få i vårt numera så behagliga samhälle.

Så malligheten borde sitta som en extratjock semle-tugga i halsen på DNs ledarskribent. Snacka om hjärntvätt. Snacka om historieförfalskning, snacka om "kunskapsluckor". Vad värre är, det är ju fullt medvetna sådana förfalskningar som publiceras.

Det som framkom om kunskapsbristen angående Gulag är naturligtvis skrämmande. Det är inte tu tal om det. Men när till och med DN, på ledarplats, med berått mod, sväljer propagandamaskineriets färdigförpackade verklighetsdistorsion så är det ett symptom på precis samma sak, och alltså lika viktigt att förfäras över: Politiken måste tas ut ur historieundervisningen.

DNs ansvar är lika stort som någon annan samhällsinstitution i det här sammanhanget, så peka ditt indignerade finger någon annanstans, Thorbjörn Larsson.
Hans kommentar vid tillträdet som chefredaktör är värt att citera här:
Han menar att Dagens Nyheter ska fortsätta som hittills som en bred kvalitetstidning och att dess uppgift är att förklara och fördjupa det som händer.

- I den allt tuffare mediebranschen behövs tidningar som DN.
Hohoho. Ja, för vem vet vad som kan hända i denna tuffa mediebransch, Thorbjörn? Jävlar vad du fördjupade i din ledare, hurru! Ungar kanske inte får rätt hjärntvättade mörkblå nyans i sin skalle om inte DN fanns? Det vore ju tragiskt...

5 kommentarer:

Nihonshu sa...

Notera att Nihonshu är höger ideologiskt. Men notera även att jag inte ger kommunismen skulden för miljontals döda människor - utan det är en produkt av despoter. Däremot skulle jag vilja ge kommunismen skuld till en punkt detta - att det är ett system som möjliggör för despoter att få oerhört mycket obegränsad makt under själva "processen" mot utopin - något som de aldrig släppt i världen - och som för mig då visar att kommunism är ett teoretiskt tankeexperiment - som inte funkar pga auktoritetsfaktorn som de kräver i genomförandet.

Anonym sa...

Jag har aldrig fördjupat mig i statsvetenskap, så ursäkta en novisfråga, men är väpnad revolution och proletariatets diktatur en oundviklig konsekvens av socialistisk/marxistisk/kommunistisk ideologi idag?

Henrik sa...

Jag är ju ingen expert på kommunism på något sätt, men den väpnade revolutionen är nog tvungen.

(Resonemanget som följer skall läsas på bred varvs-götebosska)

Hela tanken är ju att det enda sättet att få de rika kapitalistsvinen att överge sin kontroll över produktionsmedlen är att ställa dem mot väggen. För så länge som dessas borgerliga maktmedel, inklusive polis och militär, inte ligger i Folkets händer så kommer de borgerliga att beskjuta revolutionärerna. Ingen ger upp sin makt frivilligt, osv.

Huruvida det här tänket lever kvar vet jag inte, men jag antar att detta är anledningen till att folk egentligen slutar kalla sig för kommunister: Revolution är förbenat jobbigt.

Nihonshu: Jag är ju inte vänster jag heller, jag är bara trött på nyliberalernas religion. Låter jag vänster ibland så är det därför.

Anonym sa...

/M:
Jag är statsvetare och svaret är;
Nej. Åtminståne om man utgår från Marx. Hela grejen med "proletariatets diktatur" är en fascinerande framgångsrik smutskastning som dock har upprepats så ofta att det fått sitt eget liv. Begreppet förekommer bara vid ett enda tillfälle och har tagits ur sin kontext. Jämförelsevis förekommer "demokrati" många fler gånger.

Henrik:
Du har fel. Det du beskriver är en klockren nidbild.

Henrik sa...

statsvetaren: Tack för ditt inlägg. Jag menade alltså inte "proletariatets diktatur" med det jag skrev, utan alltså den väpnade kampen/revolutonen.

Hur skall den omvälvning som krävs kunna fås igenom om det inte tvingas fram?

Som jag skrev, jag vet inte, men jag tycker det är relativt intressant.

("Läs en bok då" skulle du kunna svara ;-) )