onsdag 9 maj 2007

Skolans stora svek

Skrämmande nyheter ifrån skolans värld! 90% av våra ungdomar vet inte vad Gulag var, rapporteras det på DN Debatt.

Den skrämmande undermåliga utbildningen i våra skolor har nu ställts på sin spets. Något så här otroligt skrämmande har jag inte läst på länge. Emedans regeringar har spenderat miljonbelopp på att informera barn och ungdomar om nazisternas svinerier mot judar, zigenare och homosexuella så har efterföljande folkmord helt ignorerats, av allt att döma. "Om Detta Må Ni Berätta" har Göran Persson deklamerat. "Nie Weider" har sagts så många gånger, på så många språk, att man tydligen helt har fokuserat på nazismen.

Detta är fruktansvärda siffror, kära läsare. 95% av ungdomarna känner till Auschwitz, men 90% känner inte till Gulag.

43% procent tror att det totala antalet offer för kommunismen under nittonhundratalet är en miljon eller färre. Ytterligare 20% tror att antalet offer för kommunismen är inga alls eller tio tusen.

Vi har med andra ord ett skolsystem som har totalt fallerat. Vi har ett historiaämne som är i kris. Detta är så skamliga siffror att var och varannan historielärare i landet bör skämmas ögonen ur sig. Det är dags att sluta fokusera på det dominerande folkmordet, och börja göra filmer om allt det andra eländet som Europa har genomlidit under de totalitära diktaturernas stövel, eller för den delen de massavrättningar på tyska civila som de allierades bombattacker mot tyska städer under andra världskriget.

Tyvärr har vi väl för få filmbolag, mediabolag, producenter, riksdagsmän och filmskapare av slavisk härkomst för att de skall kunna göra sitt folks röst hörd. Det hade antagligen balanserat ut framställan en smula, även om man tycker att det borde ha gått att behålla denna balans i alla fall.

Jag rekommenderar er alla att läsa igenom artikeln i sin helhet. Om ni vågar. Det är fruktansvärda siffror som framkommer. En skam för svenskt skolväsende. En skam för Sverige.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skulle den av socialism förgiftade skolan upplysa om socialismens övergrepp?

De har ju verkligen inget att vinna på att någon i landet vet om deras vidriga historia.

Ska bli verkligt intressant att få socialismens grymma historia i fokus. Ska även bli intressant att se hur många av dagens socialister som sedan stannar kvar vid sin avskyvärda ideologi.

Tobias Malm sa...

Socialism har väl för fanken inget att göra med dessa företeelser, det ligger inte i ideologins lära att bete sig så. Någon form av stalinistisk kommunism kanske. Det där resonemanget som "anonym" använder sig av är ungefär lika begreppsligt korrekt som folk som anklagar ATEISMEN för diverse folkmord.

Att skolan suger på att informera är dock sant, jag lärde mig vad Gulag var på forumhuset.

Henrik sa...

Ja, det är en bra poäng du för fram Tobias. Dock finns där en kollektivistisk idé i socialismen som blir svår att bortse helt ifrån, det är samhällets goda som är det viktiga, "folkets" goda. Den som inte ställer upp på detta lämnas ganska fredlös, t.ex den borgare som kämpar för att behålla det tidigare kapitalistiska systemet, osv. Revolutionen är ju "för folket" inte "för individen".

Det är sådana kollektivitiska idéer som ligger bakom brottsrubriceringar som "Brott mot Folket".

Helt kan man inte fria socialismen ifrån det här, även om det i Sopvjetunionens fall självklart var mycket mer som låg bakom.

Anonym sa...

Ta nu inte detta som en relativisering av förföljelse och folkmord under kommunismen, för den var verkligen obegripligt monstruös!

Vissa system är inneboende värre än andra, men det finns inte en enda ideologi eller religion som inte har gjort sig skyldig till det.

Makthunger, girighet och ett hänsynslöst förhållande till resursbehov förvandlar alla systemföreträdare till mordiska monstertämjare. Kollektivism, individualism, demokrati, totalitarianism, alla badar upp till halsmandlarna i blod.

Stenarna flyger tätt i glashuset när framstående representanter för vår västerländska liberala tradition skriker folkmord om sovjetunionen bokstavligen samtidigt som över en halv miljon irakier har fått sätta livet till för deras egen makthunger, girighet och resursbehov.

Vi har ingen moralisk plattform att stå och peka finger från förrän vi skärskådar vår egen roll i de senaste hundra årens blodbad, inklusive de som pågår just nu.

Anonym sa...

*pust pust pust* Ursäkta min allergi mot civilisatorisk självgodhet.

Men i alla fall, ja det är långt bortom bedrövligt att så många inte känner till de kommunistiska folkrättsbrotten!

Det är nästan så att man undrar om det är samma person som har gjort den här undersökningen som för några år sedan gjorde en lika chockerande (men som jag har bestämt för mig var en missvisande) undersökning om ungdomars medvetenhet om nazisternas brott från Centrum mot rasism. Och om det här kommer att generera lika många skattefinansierade konferenser och upplysningskampanjer ala "Om detta må ni berätta" ... där företrädare för Centrum mot rasism var med och delade kakan

http://sv.wikipedia.org/wiki/Om_detta_m%C3%A5_ni_ber%C3%A4tta

Tobias Malm sa...

En aspekt, ang. skolans informerande kan ju ha att göra med att det fortfarande finns kommunistiska länder man inte vill stöta sig med. Nazismen kan man spy hur mycket galla över som helst, de finns inte kvar för att klaga. Men spyr man galla över Kinas samhällsystem kategoriskt i skolorna kanske man stöter sig med dem. Om detta är ett incitament vet jag inte. Jag tror i och för sig inte det, tror inte det beror på någon konspiration utan snarare på vanlig gammal inkompetens.

Tobias Malm sa...

Och Henrik,

Ja, kollektivism, det är en beståndsdel inom socialismen som kan leda till folkmord. Men gör det alla socialister skyldiga? Gör det dem ansvariga. Om så borde du ju även anse att kristna och muslimer samtliga är ansvariga för religionernas brott i någon mån eftersom de liksom socialister anammaren beståndsdel som potentiellt kan leda till sådana saker, nämligen blind tro och en bok inuti vilken dessa saker tydligt förespråkas. Men det sista vet jag ju att du inte vill göra och då bör du inte göra det andra heller.

Fast du kanske menade något mer abstrakt med socialism, typ att det som begrepp inte kan särskiljas helt ifrån dåden. I så fall är det väl lugnt, så länge du inte anser att kristendom INTE behöver kopplas till de brott kristna har gjort. Men det tror jag inte att du anser, så det är väl lugnt då. Happ, nu känns ju den här kommentaren meningslös.

Anonym sa...

Nämen ser man på. Upphovspersonerna bakom debattartikeln om undersökningen driver något som kallas "Föreningen för upplysning om kommunismen", som är "partipolitiskt obunden" men nära knuten till Timbro. Får det vara en näve salt till deras chockerande siffror?

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6reningen_f%C3%B6r_upplysning_om_kommunismen

Vågar man sätta en slant på att de kommer att involveras i ett ambitiöst och dyrt projekt för att levandegöra 1900-talshistorian?

Henrik sa...

Oj oj vad mycket ni skrivit, pojkar.

M: Ja , det kunde man ju iofs hoppa upp och sätta sig på att det fanns någon sådan organisation bakom. Tyvärr är jag inte säker på att resultatet kan ignoreras i alla fall, ens med en stor näve salt.

Vi bör såklart medvetandegöra folk om ALLA varianter av folkmord, jag tycker inte på något sätt att vi skall ha "Tema Teh Ev1l Emp1re" i ett decennium i våra skolor, men väl att vi måste uppmärksamma skolorna på faran med ensidig undervisning om "En ondska". Lär ut allt elände som händer och som har hänt, alltså. Vi skall inte välja ut enskilda folkmord och skaka på huvudet över enbart ett.

Tobias: Självklart anser jag inte att alla socialister skall beskyllas för vad sovjetnissarna gjorde eller för att det finns ett drag av kollektivism i socialismen som gör att den kan bli farlig, på samma sätt som alla kristna inte kan beskyllas för korstågen, osv.

Det var enbart din jämförelse med ateismen som jag reagerade emot.

Ni har säkert skrivit massa annat klokt men jag hinner inte svara på det nu.

Anonym sa...

Släng ett getöga på det här också

http://approximationer.blogspot.com/2007/05/sveriges-ungdomar-r-inte-indoktrinerade.html

Sven Helge Peter Fransson sa...

Jag känner mig lurad. Trots att jag ligger långt utanför spannet som tillfrågats var jag tvungen att slå upp ordet gulag.

Allt detta indoktrinerande av den glada sovjetiska regimen, och sen den trevliga lässtunden av En dag i Ivan Denisovitjs liv.. Och så glömmer dom berätta att det i själva verket är ett brutalt gulag den handlar om, lite att stupa på mållinjen kan man lugnt säga..

Henrik sa...

M: Det var en braiger blogg det där. Bra rutet. Jag uttalar mig om rätt få av dessa frågor, jag tycker att de flesta är rent befängda, precis som han säger där på bloggen. Men just i gulag-frågan ser jag svarsnivåerna som förskräckliga.

Självklart skall man inte driva politiserad historieundervisning och om Blå regering betyder Hata-Sovjet-historia och Röd regering betyder Hata Nazi-historia så vill jag inte längre va med.

Peter:
Jag skyller det hela på desinformatören Solsjenitsyn, han borde ha varit lite tydligare. En sån kommunistkollaboratör han var. Tvi vale.

Sven Helge Peter Fransson sa...

Fast att 73% av ungdomarna svarade något annat än Vet ej på frågan om hur demokratisk västerlänsk marknadsekonomi är kanske ändå kan vittna om skolans brister i undervisningen..

Anonym sa...

Eller så betyder det att de problematiserar frågeställningen och inte sätter likamedstecken mellan marknadsekonomi och demokrati. Pinochet förde en liberal ekonomisk politik, men var inte precis en demokrat. Undersökningen är speciellt utformad och tolkad för att få fram ett resultat som var bestämt i förväg. Det är politiskt taskspel från slippriga demagoger, och oavsett politisk färg irriterar det mig utan ände.

Henrik sa...

Jag har nu hatat DN en smula:

http://medvetenhet.blogspot.com/2007/05/mallig-frvanskning-p-ledarplats.html